Opis proizvoda
Informacije o proizvodu
Lešnici se gaje u Mediteranu i na obali crnog mora. Tri četvrtine celokupne svetske proizvodnje potiče iz Turske, a zemlje kao Gruzija i Azerbejdžan kvantitativno i kvalitativno je sustižu. Druge zemlje kao Španija, Grčka i SAD u gajenju lešnika imaju samo sporednu ulogu.
Moraju se pomenuti i plantaže u Italiji, pre svega u predelu Vesuv, na severu Italije „Rimljane“ i provinciju Pjermont.
Lešnici su bogati proteinima, kompleksnim ugljenim hidratima, vlaknima gvožđem, kalcijumom i vitaminom E. Kao ni ostali orašasti plodovi ne sadrže holesterin i malo šećera. Preko 80% masnoće sastoji se od jednostavnih nezasićenih masnih kiselina.
Sastojci
Ceo lešnik
NURTRITIVNE VREDNOSTI
(kod 100g)
Energetska vrednost (Kj/kcal) 2561kj/640kj Protein 21,3g Ugljeni hidrati 5,1g Od toga šećer 3,9g Masnoća 54,6g Od toga zasićene masne kiseline 4,0g Dijetetska vlakna 11,5g Natrijum 0,01g
Recenzije
Još nema komentara.